/ HERRJUNGA Rå / Frågor och Svar/

Vad är skillnaden mellan råpressad och färskpressad juice?

Båda sorterna är nypressade, men de juicer som inte är råpressade är pastöriserade, det innebär att de är uppvärmda för hållbarheten skull och det är ju bra. Nackdelen är att man förlorar en del smak samt att man tar död på vissa naturliga nyttigheter.
Hållbarheten blir lite kortare för en råpressad juice, å andra sidan förlorar man inga vitaminer, mineraler, antioxidanter och nyttiga enzymer.

Är kallpressad råjuice bättre än pastöriserad färskpressad juice?

Eftersom vi råpressar och inte pastöriserar* våra juicer försvinner inga vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter som finns naturligt i frukt och grönsaker. Kallpressad råjuice är med andra ord nyttigare än exempelvis juice som är gjord av koncentrat.

*När man pastöriserar en juice hettar man upp vätskan och i den processen försvinner en del av de naturliga nyttigheter som finns i frukt och grönsaker.

Varifrån kommer frukterna och grönsakerna?

Våra råvaror kommer från olika platser på jorden beroende på säsong. Vi försöker alltid i den största mån som den går att använda oss av svensk frukt.

Hur pressar man frukt och grönsaker?

Vi har speciella maskiner som pressar frukt och andra som pressar grönsaker. Efter varje pressning rengörs de väldigt noggrant. Faktum är att vi bara pressar tre dagar i veckan, de andra dagarna rengör vi våra maskiner.
Det som blir över från när vi pressar äpplen och grönsaker blir till biobränsle. Nittio procent av våra apelsinjuicer har inget fruktkött. Därför blir det en del fruktkött över. Även i de juicer där vi har kvar en del av fruktköttet (cirka 35 gram per liter) får vi över fruktkött, för mycket fruktkött i en juice blir inte gott. I dagsläget kan vi inte göra något av det. Men vi arbetar på att i framtiden hitta på något gott, så att vi kan återvinna även det.

Vad är skillnaden mellan olika apelsiner?

De apelsiner som vi använder kommer från olika länder beroende på säsong och var de smakar som bäst. Det är apelsiner med mycket smak som inte säljs i butik. Vi köper in dem i olika storlekar, small, medium och large (smaken och sötman är olika beroende på storlek) och blandar de för att få den perfekta smaken.

Hur många apelsiner finns det i en flaska?

En flaska råpressad apelsinjuice innehåller 8 st apelsiner. Men hur kan det få plats så många apelsiner i en flaska? Skalet försvinner förstås och fruktköttet. Kvar blir all fruktjuice. Och alla mineral, antioxidanter, enzymer och vitaminer, inte minst C-vitaminer. En apelsin innehåller över 50 mg. inte undra på att man mår bra av att dricka råpressad juice.

Är det lika mycket nyttigheter i alla råjuicer?

Hur mycket varierar över året och vilka sorter som vi använder när vi pressar dem. Men oavsett när du köper en råpressad juice så får du i dig mer nyttiga ämnen jämfört med juice från exempelvis koncentrat.

Varför ska jag skaka flaskan innan jag dricker juicen?

När man blandar olika frukter och grönsaker skiktar sig gärna drycken, det beror på att det är olika mycket av de sorter vi blandar och att de har olika densitet. Därför är det bra att skaka flaskan innan du häller upp ett glas, då får du med alla de goda smakerna i väl avvägda proportioner.

Varför skiktar sig juicen?

När vi kallpressar och blandar olika frukter och grönsaker så gifter de sig på lite olika sätt, beroende på konsistensen. Därför är det bäst att skaka flaskan innan du häller upp ett glas. Då får du med alla de goda smakerna blandade för att passa ihop.

Hur länge håller råjuice?

Om du inte öppnar flaskan så håller en råjuice i 11 dagar. När du har öppnat flaskan kan du räkna med att den håller i 4 dagar.

När ni pratar om hållbarhet, vad menar ni då?

All produktion sker på ett och samma ställe. Vi tvättar, pressar och tappar allt frukt och grönt i vårt presseri i Herrljunga. De rester som blir över när vi har pressat frukterna och grönsakerna går till biogasanläggning och blir till värme, vilket gör att vi tar reda på all frukt och grönt. Sen har vi även panta på alla våra flaskor, stora som små. Detta tycker vi är ett hållbart tänk!

Vad menas med icke bryten kylkedja?

Eftersom våra produkter är helt obehandlade är det känsliga för värmen får därför aldrig kylkedja brytas. Därför har vi våra egna chaufförerna som kör ut och packar upp produkterna i butikerna.

Hur förvarar jag råjuice? ​

När du köper råjuice ska du ställa den i kylskåpet med en gång.

KONTAKT